VANLIGA
FRÅGOR &
SVAR

Många frågor? – Här hittar du en del av svaren

Vi vet att Livets Historier skapar frågor. Vi har försök att sammanställa de vanligaste frågorna och svaren här. Om ni ändå inte hittar det ni söker kan ni alltid ringa eller maila. 

Jojje Borssén, 070-7408679, jojje.borssen (snabela) gmail.com

Vad är Livets Historier?

Genom digitala inspelningar förevigar minnen av människor. Vi använder gör intervjuer i podd-, video eller dokumentärformat. Vi skapar historier som berättar på djupet och som tar avstamp i de förutbestämda händelserna ni vill fokusera på. Det kan vara berättelsen om en unik resa, plats, människa, släkting, eller något som ni vill föreviga som betyder något extra för er. 

Hur gör vi Livets Historier?

Livets Historier hjälper er med planering och produktion till färdig leverans. Vid en beställning hos oss får ni efter anmälan svara på ett frågebatteri om personen som ska intervjuas (gästen). När vi gått igenom den enkäten kommer vi höra av oss via telefon till beställaren och därefter också till gästen. Detta för att säkerställa förväntningar och tekniska detaljer. 

En personlig berättelse utan spridning

Intervjun som produceras är bara din. Vi delar eller sprider givetvis aldrig den. I våra köpvillkor kan du läsa mer om våra riktlinjer. Det färdiga resultatet skickas till dig på ett USB-minne med rekommenderat brev. Av säkerhetsskäl, integritetspolicy och GDPR sparas inga kopior eller något i molnet. Resultatet av vår inspelning delas endast med dig på fysiskt minne.

Vad kan en inspelning med Livets Historier handla om?

Vi sätter oftast inga gränser i våra inspelningar. Livets Historier handlar om gästen vi intervjuar och den beställning som inkommit till oss. Om det finns en kärna i vår inspelning som vi ska nå så kommer vi dit förr eller senare. Livets Historier kan exempelvis handla om:

 • Personintervjuer med släkt och vänner
 • Sommarhuset i släkten från 1903 (eller 2013…)
 • Vännernas studietid i Uppsala
 • Mammas samling av Dalahästar
 • Morfar berättar om sitt liv
 • Familjens eller släktens historia
 • Sommarminnen, min systers intresse för Öland där vi var alla var på somrarna
 • Pappas och Mammas alla fantastiska resor

Ämnet eller det vi kallar ”kärnan” i intervjun ges oftast lite större utrymme och där pratar vi ofta mer. 

För vem passar Livets Historier?

Ibland räcker inte familjealbumet till. Livets Historier passar dig som vill bevara minnet av en person genom ljud, video eller dokumentärformat. Vårt format på inspelning gör det enklare att höra historierna och minnas personen som intervjuas. Vår tjänst passar dig som vill:

 • Skapa ett minne som under decennier kan bevaras
 • Dig som vill ha hela berättelsen
 • Dig som vill höra och se gästen för att minnas tydligare
Vilka tekniska hjälpmedel använder vi?

Vi använder oss av ett onlinemöte (Zoom Pro) när vi spelar in Bas och Medium. Vi rekommenderar att gästen har en extern mikrofon inkopplad. Airpods går också bra. Dock kan batteritiden vara lite kort för en hel inspelning med Airpods så vi rekommenderar en enklare extern mikrofon. Ni kommer få en länk skickad till er i god tid innan inspelningen.

Övriga tips:

 • Se till att ha god internetuppkoppling där ni sitter
 • Se till att det är tyst där ni sitter
 • Se till att anslutningen på mikrofonen är korrekt och ditt ljud går in via den externa mikrofonen.


Behöver gästen förbereda sig?

Nej. Vi rekommenderar att vänja sig lite vid tekniken men i övrigt behöver inte gästen förbereda sig. Vår intervjuteknik bygger på att vi driver samtalet utifrån vårt underlag vi har för intervjun.